Using Paypal with Capital Controls


~I am very sorry my English speaking friends, but this post is for Greeks only~

Συμπληρώθηκαν 11 μήνες από την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων (ή αλλιώς capital controls) στην ελληνική οικονομία. Μία από τις απαγορεύσεις είναι και η αγορά ειδών ρουχισμού από μη ελληνικές επιχειρήσεις μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας. Επειδή και το PayPal όμως συνδέεται με την πιστωτική μας προκειμένου να κάνουμε αγορές, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ούτε αυτό.



Σε αυτό το ποστ λοιπόν, θα σας περιγράψω πώς κατάφερα, μετά από πολύ καιρό, να κάνω αγορές από το site του εξωτερικού μέσω PayPal. Άργησα να ασχοληθώ είναι η αλήθεια, αλλά αυτή είναι η πρόσφατη εμπειρία μου και την μοιράζομαι μαζί σας.

Σημείωση: Δεν είμαι Οικονομολόγος, ούτε Λογίστρια ούτε Τραπεζικός. Είμαι καταναλώτρια όπως κι εσείς. Βρήκα έναν τρόπο να κάνω αγορές στο εξωτερικό και αποφάσισα να τον μοιραστώ μαζί σας γιατί πολλοί με ρωτάτε. Δεν σημαίνει ότι είναι ο μόνος ή ο σωστός. Εσείς θα κρίνετε αν τελικά θέλετε να τον χρησιμοποιήσετε

1. Για να είναι επιτυχής η διαδικασία προϋποθέτει ότι έχετε λογαριασμό PayPal. Αν δεν έχετε μπορείτε να φτιάξετε, κάνοντας κλικ εδώείναι πανεύκολο!

2. Επειδή όλες οι πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα είναι "κλειδωμένες" λόγω των capital controls, ο μόνος τρόπος για να ψωνίσετε ρούχα από site του εξωτερικού είναι να κάνετε κατάθεση μέσω εμβάσματος στο PayPal. Διαθέτει κανονικότατα αριθμό ΙΒΑΝ, σε μεγάλη και αξιόπιστη γερμανική τράπεζα (Deutsche Bank) αλλά θέλει προσοχή! Δείτε παρακάτω γιατί

3. Επίσης, είναι απαραίτητο να έχετε και ελληνικό λογαριασμό στο όνομά σας. Για να ολοκληρωθεί η μεταφορά των χρημάτων θα πρέπει το όνομα που έχετε στο PayPal, με το όνομα του λογαριασμού από τον οποίο γίνεται το έμβασμα να είναι ΙΔΙΟ. Δηλαδή, αν σας λένε Martha Vourtsi, δεν μπορείτε να μεταφέρετε τα χρήματα από λογαριασμό που το όνομα είναι Kostas Prekas (τα ονόματα είναι τυχαία), γιατί δεν θα φτάσουν ποτέ! Το όνομα κατόχου στους δυο λογαριασμούς πρέπει να είναι ίδιο!

4. Μπορείτε να κάνετε το έμβασμα σε κατάστημα ή μέσω internet banking. Εγώ έκανα το δεύτερο. Μου φαίνεται πιο εύκολο και πιο γρήγορο και μπορώ να το κάνω και μέσα στη μαύρη νύχτα, όποτε μου έρθει τέλος πάντων

5. Απ'όσο γνωρίζω όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες υποστηρίζουν την υπηρεσία, δείτε σχετικό άρθρο εδώ, το γράφει στην δεύτερη παράγραφο. Βρήκα και σχετικό link στο site της Πειραιώς, για να το διαβάσετε κάνετε κλικ εδώΕγώ χρησιμοποίησα το i-bank της Εθνικής.

6. Το επιτρεπτό μηνιαίο ποσό μεταφοράς χρημάτων σε λογαριασμό του εξωτερικού είναι 1000 €

7.  Και η χρέωση για τη μεταφορά των χρημάτων είναι 1€ (για την Εθνική, για άλλη τράπεζα δεν γνωρίζω, καλύτερα να ρωτήσετε τη δική σας).

8. Τέλος, τα χρήματα κάνουν περίπου 3 εργάσιμες να εμφανιστούν, αλλά αυτό δεν είναι στάνταρ.

Συμβουλή: Διαβάστε Προσεκτικά τις Οδηγίες του PayPal για ασφαλή και σίγουρη μεταφορά των χρημάτων σας. Αν και πάλι δεν νιώθετε σιγουριά, επικοινωνήστε με την τράπεζά σας!

Καλή Επιτυχία και Καλά Ψώνια!

xoxo
|barefoot duchess|